Lionel Messi



Lionel Andres Mesi (šp. Lionel Andrés Messi; Rosario, 24. jun 1987) argentinski je fudbalski reprezentativac i član španskog fudbalskog kluba Barselona. Zbog stila igre i svoje visine često se upoređuje sa Dijegom Maradonom, a i sam Maradona je nazvao Mesija svojim „naslednikom“. Mesi je već četiri godine zaredom (2009, 2010, 2011, 2012) proglašen za najboljeg fudbalera sveta, a 2015. godine proglašen je i peti put. Mnogi smatraju da je on najbolji fudbaler svih vremena, iako je još relativno mlad. Zbog bogate karijere i sjajne statistike mnogi fudbalski treneri smatraju da je Mesi najveći igrač svih vremena.

Drži mnoge rekorde, poput najviše golova u jednoj sezoni (2011-2012 je postigao 73 pogotka),najviše golova u jednoj kalendarskoj godini (2012 je postigao 91 gol), najviše golova na jednom meču Lige šampiona (5 golova, 2012. godine), prvi igrač koji je bio najbolji strelac u četiri sezone Lige šampiona uzastopno, najviše postignutih golova u jednoj sezoni španske lige (50 golova u sezoni 2011—2012).

U februaru 2016. postigao je svoj 300. gol za Barselonu u La ligi; na istom meču postigao je još jedan pogodak koji je bio 10.000. gol FK Barselone. U aprilu iste godine postigao je svoj 500. gol kada se računaju nastupi za klub i reprezentaciju, a u junu je pretekao Gabrijela Batistutu i postao najbolji strelac Argentine svih vremena.

U ekipi Barselone veoma je brzo napredovao, pa je sa 16 godina debitovao za prvi tim u prijateljskoj utakmici protiv Porta 16. novembra 2003. Svoju prvu zvaničnu utakmicu za Barselonu je odigrao 16. oktobra 2004., postavši treći najmlađi igrač koji je ikada igrao za prvu ekipu Barselone i najmlađi igrač koji je igrao u Španskoj La ligi (Ovaj rekord je srušen od strane njegovog saigrača Bojana Krkića u septembru 2007). Kada je Mesi postigao svoj prvi gol protiv (Albacete Balompié) imao je 17 godina, 10 meseci i 7 dana i postao je najmlađi igrač koji je postigao gol za Barselonu, ovaj rekord je stajao dok ga nije srušio Bojan Krkić postigavši gol na asistenciju Mesija.



Mesijeva karijera je počela 1995. godine u klubu Njuvel old bojs gde je igrao sve do 2000. godine. Pošto je imao zdravstvenih problema, nedostatak hormona rasta, a tretman je koštao oko 500 funti mesečno. FK Barselona, se ponudila da snosi troškove tretmana pod uslovom da potpiše ugovor i započne novi život u Španiji. Cela porodica se preselila u Evropu gde je Mesi počeo da igra za FK Barseloninu mladu ekipu, do 14 godina.

Lionel Mesi je srećno oženjen, ima sina Tijaga. Povezivali su ga sa poznatom meksičkom pevačicom i glumicom Anahi. O njihovom vezi se nije znalo mnogo toga jer su uspešno čuvali privatnost. Anahi se zbog njega preselila u Barselonu i bila često viđena na Nou Kampu. Posle 2. godine zabavljanja, raskinuli su. Mesi je sad srećno oženjen sa argentinkom, svojom poznanicom iz detinjstva.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Neymar JR

Antoine Griezmann

Paulo Dybala