Gareth Bale



Garet Bejl (engl. Gareth Bale, Kardif, 16. jul 1989) je fudbalski reprezentativac Velsa, koji trenutno nastupa za Real Madrid.

Fudbalom je počeo da se bavi još u danima osnovne škole. Tada su ga uočili skauti Sautemptona.

Profesionalnu karijeru je započeo upravo u dresu Sautemptona, 2006. Odatle je 2007. prešao u Totenhem. Tu je proveo šest sezona, nakon čega se seli u Madrid, 2013. godine. Prelaskom u španski klub postao je najskuplji fudbaler na svijetu. Najskuplji je bio do 2016. godine.

Prošao je kroz mlađe selekcije Velsa, a od 2006. je član prvog tima te reprezentacije. Učestvovao je u plasmanu Velsa na Evropsko prvenstvo 2016. Igrao je i na samom prvenstvu, gdje je predvodio svoj tim do polufinala sa sedam postignutih golova.

Sa Real Madridom je triput osvojio titulu Lige šampiona. Bio je prvak Španije, a osvojio je i španski kup i superkup. Igrajući za Real Madrid osvojio je i po tri puta UEFA superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Više puta je biran za najboljeg igrača godine u Premijer ligi, bio je uvršten u tim godine Premijer lige i Lige šampiona, a za najboljeg fudbalera Velsa proglašen je čak šest puta.

Odlikuju ga eksplozivnost i jak i precizan šut. Poznat je po dobrom izvođenju slobodnih udaraca.Bejl je jedan od najbržih fudbalera na svijetu.


1. septembra 2013. godine Totenhem hotsper i Real Madrid saopštili su da je postignut dogovor o transferu Gareta Bejla. Velšanin je potpisao šestogodišnji ugovor i zadužio dres sa brojem 11. Totenhemu je na ime obeštećenja pripalo između 91 i 100 miliona evra.[73][74][2] Bejl je tako postao najskuplji fudbaler ikada, sve do 2016. godine i dolaska Pogbe u Mančester junajted za 105 miliona evra.




Za reprezentaciju Velsa je debitovao 27. maja 2006. u prijateljskoj utakmici protiv Trinidada i Tobaga (2-1), čime je postao najmlađi igrač koji je zaigrao za Vels. Imao je tada samo 16 godina i 315 dana. Golom protiv Slovačke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008, 7. oktobra 2006. postao je najmlađi strelac u istoriji svoje reprezentacije. Više puta je proglašavan za najboljeg velškog igrača godine i to šest puta u sedam godina.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Neymar JR

Antoine Griezmann

Paulo Dybala